Domek w Dursztynie

Domek wakacyjny, nazwany przez właściciela „Okno na Tatry”, znajduje się w miejscu nazywanym lokalnie „Wichrówka”, na południowy wschód od miejscowości Dursztyn, wioski położonej między beskidzkimi, pienińskimi i tatrzańskimi krajobrazami. Miejsce to znajduje się na wzniesieniu. Jest piękne, wietrzne, z niezwykłą panoramą Tatr po południowej stronie.


Zastaliśmy działkę, owszem z przepięknym widokiem, ale w otoczeniu współczesnej, chaotycznej zabudowy jednorodzinnej i letniskowej, nie zawsze szanującej charakter miejsca. Mimo to widok na południe, dzięki korzystnemu ułożeniu działki pozostaje niezmącony, bez widocznych zabudowań aż po Tatry. Dzięki temu domek daje niezwykłe poczucie przestrzeni. Jesteśmy w środku, a czujemy się w harmonii z tym, co na zewnątrz.


Domek powstał jako część niewielkiej osady składającej się z czterech identycznych domków. Kolejne trzy będą powstawać poniżej, na stromym odcinku wąskiej działki, usytuowane tak aby wzajemnie nie zasłaniać sobie widoku. 


Prezentowany domek jest parterowy, z niewielką, otwartą antresolą obejmującą ponad 1/3 rzutu, nad sypialnią i łazienką. Sypialnie i salon łączy przeszklenie, przestrzeń kuchni i salonu jest otwarta aż po kalenicę. Te przestrzenne rozwiązania sprawiają, że domek, mimo niewielkiej powierzchni, wcale nie jest ciasny.


Naszym priorytetem było stworzenie architektury szanującej otoczenie. Architektury dyskretnej, oszczędnej materiałowo, skromnej, dostosowanej do otaczającego krajobrazu, wykonanej z dbałością o detal. Konstrukcja, stolarka oraz wykończenie domku zostało wykonane z drewna przez lokalnych wykonawców i producentów. Dobrze zaizolowany domek ogrzewają trzy niewielkie grzejniki elektryczne. Zaprojektowana pierwotnie niewielka koza używana jest niezwykle rzadko. W kolejnych domkach planowane jest już tylko ogrzewanie elektryczne. Duża powierzchnia przeszklenia od strony południowej, dokładne zaizolowanie elewacji, dachu oraz posadzki, grzejniki elektryczne zapewniły zapotrzebowanie na energię niezbędną do ogrzania budynku.


Na całej działce zastosowano nawierzchnie przepuszczalne: droga żwirowa, tarasy drewniane, przy zachowaniu maksymalnie jak największej powierzchni biologicznie czynnej. Domek w nocy oświetlony jest za pomocą kilku dyskretnych lamp usytuowanych na elewacji, które nie zanieczyszczają światłem otoczenia. Został zaopatrzony w dwie łamane drewniane okiennice, które zamknięte chronią domek w trakcie nieobecności gospodarzy, a półotwarte osłaniają taras przed wiatrem i tworzą prywatny kąt w cieniu na zewnątrz budynku.

Galeria zdjęć Domku (13)

Nagrodzone obiekty w 2020 roku

Nagrodzone obiekty w 2018 roku

Nagrodzone obiekty w 2016 roku